Bomen aan de Dorpsstraat in Vreeswijk worden toch gekapt!

Het college van B&W heeft besloten om de bomenkap aan de Dorpsstraat in Vreeswijk door te laten gaan. De zes bezwaarmakers zijn uitgebreid gehoord door de Commissie bezwaarschriften en zijn tot de conclusie gekomen dat de kap mag doorgaan. De bezwaarschriften zijn dan ook ontvankelijk en ongegrond verklaard. Hiermee is het besluit van 10 oktober 2023 gegrond om op de Dorpsstraat te herinrichten en de 12 bomen te kappen. Na de herinrichting zullen elf bomen terug worden geplant.

Petitie en informeel gesprek
De bezwaarmakers waren tegen de kap van de bomen. Tijdens een Avond van de Raad hadden zij een petitie aangeboden met ruim 860 handtekeningen van omwonenden die ook tegen de kap waren. Op 19 december 2023 heeft een informeel gesprek plaatsgevonden in het Dorpshuis in Vreeswijk met de bezwaarmakers. Tijdens het informele gesprek hebben deze bezwaarmakers en de heren Van Duijn (boomdeskundige), Nieuwenbroek (projectleider herinrichting Dorpsstraat) en de Winter (juridisch adviseur) namens het college en mevrouw Heil als secretaris van de commissie bezwaarschriften, over en weer standpunten, zorgen en ideeën uitgewisseld. Het was een goed gesprek, maar heeft niet tot intrekking van het besluit dan wel de bezwaarschriften geleid.

Beslissing op bezwaar
Het college heeft op 23 april 2024 de beslissing op bezwaar naar de bezwaarmakers verzonden. In de beslissing op bezwaar heeft het college aangegeven het advies van de commissie over te nemen en de bezwaarschiften ongegrond te verklaren.

In aanvulling op het advies van de Commissie heeft het college in de beslissing op bezwaar opgenomen dat ter compensatie van de te kappen bomen er 11 bomen herplant zullen worden op dezelfde locatie waar de te kappen bomen stonden. Ook is opgenomen de soort te herplanten bomen, dit betreft de Platanus Hispanica (gewone Plataan), met een stamomtrek van ongeveer 45-55 centimeter gemeten vanaf maaiveldhoogte op 120 centimeter en een hoogte van gemiddeld 10 tot 11 meter.

De gemeente Nieuwegein laat weten dat de bomenkap nodig is omdat, volgens een onderzoek, de bomen in slechte staat zijn waardoor ze niet behouden kunnen blijven. De gemeente wil de bomen vervangen door nieuwe bomen om het straatbeeld hetzelfde te houden. De kap van de bomen, zal binnenkort beginnen waarna de herbestrating van de Dorpsstraat kan beginnen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk